Kamerlid Pieter Omtzigt denkt dat het herstellen van goed bestuur in Nederland misschien wel een periode van tien jaar zal vergen. “Dat is niet iets wat je van de ene op de andere dag klaar krijgt. Ik kan geen ijzer met handen breken. Maar dat belet me niet om er mee te beginnen”, zegt Omtzigt tegen de NOS in een toelichting op zijn aankondiging van gisteren om met zijn partij Nieuw Sociaal Contract mee te doen aan de Kamerverkiezingen van november.

Zijn speerpunten zijn een beter bestuur en bestaanszekerheid. Voor dat eerste punt wil hij onder meer een grondwettelijk hof, een nieuw kiesstelsel en betere toezichthouders. Wat dat tweede betreft wil hij de ‘voedselarmoede’ en het grote tekort aan huizen aanpakken. Volgens Omtzigt zijn die onderwerpen zo belangrijk dat daar een nieuwe partij voor nodig is.

Verantwoord groeien

Hij wil graag met andere partijen samenwerken op deze thema’s. En hij wil daar nog voor de verkiezingen een inhoudelijk debat met hen over.

Omtzigt zou het liefst “verantwoord groeien”. Dat betekent dat het niet zijn doel is om de grootste partij te worden. “Een verantwoorde groei is al lastig zat in zo’n korte tijd tot 22 november.”

Hij wijst daarbij op wat er gebeurd is met partijen als LPF en Forum voor Democratie, die uit het niets een grote Kamerfractie kregen waar vervolgens veel intern gedoe was. Omtzigt wil fractievoorzitter worden van de nieuwe partij en hij is niet van plan naar het kabinet over te stappen.