Het Openbaar Ministerie vervolgt Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie. In een persbericht laat het OM weten dat het een 35-jarige man uit Den Haag gaat vervolgen voor twee gevallen van opruiing.

Volgens het OM heeft Van Meijeren gesuggereerd dat geweld tegen de overheid geoorloofd en misschien zelfs noodzakelijk is. Daarmee maakt de FvD’er zich schuldig aan opruiing tot geweld aan de overheid, stelt justitie.

Het OM refereert aan een speech die Van Meijeren gaf bij een boerenmanifestatie op 2 juli 2022 in Tuil. Hij zei “dat het niet altijd gezond is, als er een taboe rust op het gebruik van geweld”. Van Meijeren zei verder dat de staat wel geweld gebruikt, “fors geweld”. “En als u onteigend dreigt te worden en u weigert, reken er maar op dat er busjes aankomen met mannen met knuppels en helmen, en ze slaan u wel van het terrein af”, zei Van Meijeren toen. Kamerlid Gündogan (eerder lid van de Volt-fractie) deed toen aangifte bij het OM.

De tweede zaak waarvoor Van Meijeren wordt vervolgd zijn uitspraken in een interview op 13 november 2022, waarin hij aangaf “te hopen op een revolutionaire beweging die zich heel duidelijk onderscheidt van een protestbeweging en die bij wijze van spreken zou optrekken naar het parlement”, aldus het OM.

Het OM schrijft dat Van Meijeren is geïnformeerd en opgeroepen voor verhoor maar daar is hij niet voor verschenen. Het Kamerlid zelf heeft publiekelijk nog niet gereageerd.