De nieuwe Tweede Kamerleden zijn beëdigd. 80 van hen zitten nu nog niet in de Kamer, 67 zijn helemaal nieuw, 13 waren eerder al wel Kamerlid.

Ondervoorzitter Roelien Kamminga (VVD) werd als eerste beëdigd. Zij kon daardoor als voorzitter optreden om alle 149 overige Kamerleden de eed of belofte af te nemen (ze mochten kiezen tussen de eed of de belofte). Ze zweerden of beloofden onder meer dat ze hun plichten getrouw zullen vervullen en ze dat ze geen giften hebben toegezegd om te worden gekozen. Ook beloofden ze trouw aan de grondwet.

In de nieuwe Kamer is de PVV de grootste partij. Bij de verkiezingen van twee weken geleden won de partij 20 zetels. De PVV komt daarmee op 37. Na de PVV komen achtereenvolgens GroenLinks-PvdA, VVD en NSC. Die laatste partij deed voor het eerst mee en haalde meteen 20 zetels.

Onder de nieuwe Kamerleden zijn twee partijleiders: Dilan Yesilgöz (VVD) en Rob Jetten (D66). Zij zijn allebei ook nog minister in het demissionaire kabinet en zullen die twee functies de komende tijd combineren. Behalve Yesilgöz en Jetten zijn er nog vijf Kamerleden die ook in het kabinet zitten: de ministers Christianne van der Wal en Mariëlle Paul (allebei VVD) en de staatssecretarissen Eric van der Burg en Aukje de Vries (beiden VVD) en Hans Vijlbrief (D66).

Eén Kamerlid heeft haar zetel te danken aan voorkeurstemmen: Daniëlle Hirsch. Haar partij GroenLinks-PvdA haalde 25 zetels en zij stond op de 27e plaats van de kandidatenlijst. Doordat meer dan 25.000 mensen op haar stemden, kwam zij “op eigen kracht” in de Kamer. Alle andere kandidaten met voorkeurstemmen stonden zo hoog op de lijst dat ze ook zonder een goede persoonlijke score in de Kamer zouden zijn gekomen.

Grootste deel man

Uit gegevens van het Parlementair Documentatie Centrum blijkt dat in de nieuwe Kamer 89 mannen zitten en 60 vrouwen. Voor het eerst is er ook een non-binair Kamerlid. Ongeveer de helft van de Kamerleden is tussen de 35 en 49 jaar. Vier Kamerleden zijn 65 jaar of ouder. Nestor (in leeftijd) is PVV’er Raymond de Roon. Hij is 71. Uit de PVV komt ook de nestor in “Kamerdienstjaren”: partijleider Wilders zit (met een korte onderbreking) ruim 25 jaar in de Kamer.

23 Kamerleden hebben volgens het Parlementair Documentatie Centrum een migratieachtergrond. In de nieuwe Kamer hebben ruim 100 mensen een academische opleiding; 1 heeft alleen basisonderwijs. Zuid-Holland is de provincie met het grootste aantal leden: 42. In Drenthe, Zeeland en Flevoland wonen er drie. 87 Kamerleden hebben ervaring in de politiek, 64 hebben in het bedrijfsleven gewerkt, drie in de cultuur of de agrarische sector (meerdere sectoren zijn mogelijk).

Twee Tweede Kamerleden komen rechtstreeks uit de Eerste Kamer: Marjolein Faber (PVV) en Diederik van Dijk (SGP). Behalve de SGP’er zitten in de nieuwe Kamer nog drie mensen die Van Dijk heten: Emiel (PVV), Inge (CDA) en Olger (NSC). En dan zijn er ook nog Tony van Dijck (PVV) en Jimmy Dijk (SP).

Eerder gingen we langs bij aspirant-Kamerleden van NSC en PVV, twee partijen die hebben gewonnen bij de verkiezingen. Wie zijn zij?