De BoerBurgerBeweging is de grootste partij geworden in de Eerste Kamer. BBB kreeg 16 van de 75 zetels. De gezamenlijke fractie van GroenLinks en PvdA komt uit op 14 zetels, een minder dan de prognose.

De regeringscoalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie heeft 24 zetels gehaald. Dat is twee zetels meer dan de prognose na de Provinciale Statenverkiezingen in maart.

Vanmiddag mochten de nieuwe leden van de Provinciale Staten en de leden van de kiescolleges voor Caribisch Nederland en voor niet ingezetenen stemmen voor de Eerste Kamer.

Dankzij de extra zetels voor de coalitie heeft het kabinet voor een meerderheid ‘over links’ in de Eerste Kamer alleen de steun van de GroenLinks/PvdA-fractie nodig. Met een zetel minder had steun moeten worden gezocht bij nog een extra partij. Beleid kan overigens ook ‘over rechts’ door de Eerste Kamer worden geloodst met steun van de BBB-fractie.

Bekijk hieronder de uitslag ten opzichte van de prognose:

De afgelopen tijd is nog flink onderhandeld over een aantal zogenoemde restzetels. Dat zijn zetels die nog van de ene naar de andere partij kunnen verschuiven, doordat Statenleden op een andere partij stemmen. Dat de coalitie er twee zetels bij heeft ten opzichte van de prognose, is het resultaat van deze onderhandelingen.

Overigens is ook Volt er een zetel op vooruitgegaan ten opzichte van de prognose. BBB, GroenLinks en PVV raakten alle drie een restzetel kwijt.

BBB-Statenleden

Op basis van de uitslag van de Statenverkiezingen op 15 maart was al duidelijk dat BBB als nieuwkomer de grootste zou worden in de senaat. De partij kreeg in elke provincie de meeste stemmen. In totaal eindigde BBB met 138 mensen in de verschillende Staten, meer dan de nummers twee (VVD, 63) en drie (GroenLinks, 51) bij elkaar.

De uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen is nog niet definitief; morgen maakt de Kiesraad het resultaat officieel bekend. Op dinsdag 13 juni komt de nieuwe Eerste Kamer voor het eerst bijeen.