Nederland heeft vanaf vandaag een volwaardige ambassade in Moldavië. Tot nu toe had de hoofdstad Chisinau alleen een ambassadekantoor, dat viel onder de ambassade in Roemenië. Nu krijgt de post in het Oost-Europese land dus een ‘upgrade’.

De opening is volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken onderdeel van de versterkte inzet van Nederland in Europa, met name aan de oostgrenzen. Moldavië is een buurland van Oekraïne en sinds vorig jaar kandidaat-EU-lid. In de afgescheiden regio Transnistrië zijn Russische militairen actief.

Minister Hoekstra opent de ambassade later vandaag officieel. “Nederland heeft groot belang bij veiligheid en stabiliteit aan de oostgrens”, zegt hij.

Volgens Hoekstra wil Nederland samen met andere Europese landen voorkomen dat Rusland Moldavië “op een niet-democratische wijze in zijn invloedssfeer trekt”. “Het openen van een ambassade betekent vertegenwoordiging op het hoogste niveau en uitbreiding van de bezetting van de post, waarmee we de samenwerking met Moldavië kunnen intensiveren.”

De eerste ambassadeur in Moldavië is Fred Duijn. Hij werkte tot vorige maand als coördinator van de Taskforce MH17, de afdeling van Buitenlandse Zaken die zich bezighoudt met de nasleep van de vliegramp in 2014. Eerder was hij plaatsvervangend ambassadeur in Marokko en Ierland.