Nederland koopt samen met Denemarken 14 Leopard 2-A4 gevechtstanks voor Oekraïne. Minister Ollongren schrijft aan de Tweede Kamer dat de tanks bij de Duitse industrie worden aangeschaft en na revisie zo snel mogelijk aan Oekraïne worden geleverd. Dat is waarschijnlijk volgend jaar. De tanks kosten samen zo’n 165 miljoen euro en Nederland en Denemarken nemen allebei de helft voor hun rekening.

Ollongren benadrukt dat Rusland voortdurend aanvallen blijft doen op Oekraïens grondgebied: “Aan het front lijkt Rusland bereid grote verliezen te accepteren voor beperkte terreinwinst, zoals in Bachmoet. Oekraïne blijft stevig weerstand bieden tegen deze Russische agressie.” Het kabinet wil Oekraïne daarin blijven steunen.

De minister wijst op de grote vuurkracht van de gevechtstanks. Eerder kocht Nederland, samen met Denemarken en Duitsland, al honderd Leopard 1-tanks voor Oekraïne.

Nederland draagt ook bij aan twee initiatieven voor de gemeenschappelijke aankoop van artilleriemunitie, waarmee 260 miljoen euro is gemoeid. Daarmee komt de totale waarde van de door Nederland aan Oekraïne geleverde steun boven de 1,5 miljard euro uit.

Vorige week publiceerde het ministerie van Defensie dit overzicht van de leveringen aan Oekraïne: