Nederland bereidt zich voor op een evacuatie van Nederlanders uit Sudan. Zij worden gebeld met de vraag of zij mee willen met een door de overheid georganiseerd vertrek en krijgen het advies alvast een tas in te pakken.

Het is nog niet duidelijk wanneer er een kans is om het land te verlaten. “Op dit moment is het niet mogelijk”, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. “De veiligheidssituatie laat een evacuatie niet toe.”

De Nederlandse ambassadeur in Sudan, Irma van Dueren, is met medewerkers van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie in Jordanië. “Vanuit daar onderhouden ze contact met Nederlanders in Sudan en bereiden ze zich voor op alle scenario’s.”

Voor een eventuele evacuatie komen mensen in aanmerking met de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning voor Nederland. In totaal is er contact met ongeveer 110 mensen. Hun partner en kinderen tot 18 jaar mogen ook mee. “Huisdieren kunnen helaas niet mee”, meldt de ambassade.

Mensen die een telefoontje krijgen, wordt gevraagd alvast een tas klaar te zetten met reisdocumenten, medicatie “en andere strikt noodzakelijke spullen die niet te zwaar zijn”. Er wordt benadrukt dat zij bij een eventueel vertrek alleen een “absoluut minimum aan handbagage” mogen meenemen.

De evacués worden per vliegtuig naar een land in de buurt van Sudan gebracht. Er staan inmiddels drie Nederlandse transportvliegtuigen klaar in Jordanië. Als zij vanuit het land van aankomst verder willen reizen, is dat voor eigen rekening.

Ook andere landen maken zich op om ambassadepersoneel en burgers het land uit te krijgen. Onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Japan zeggen voorbereidingen te treffen.

Het is op dit moment onmogelijk om het land via de luchthaven in de Sudanese hoofdstad Khartoem te verlaten. Na een kort staakt-het-vuren zijn de gevechten vannacht weer hervat.