Ministers zijn geschrokken van de brief die de Europese Commissie aan het kabinet heeft gestuurd over het stikstofbeleid. In de brief zegt Eurocommissaris Sinkevicius dat Nederland vaart moet maken met de stikstofaanpak. Hij wijst er onder meer op dat Nederland de afspraken moet nakomen over de vermindering van de uitstoot tot 2030.

Minister Van der Wal voor Stikstof wil er inhoudelijk weinig over zeggen: “De brief is heel kort, en we moeten echt even kijken wat wat hier staat betekent.” Ze erkent wel dat ze toen ze de brief woensdag las “even schrok”. En ze snapt ook, dat “als de brief een dag later op straat ligt heel veel mensen buiten er van schrikken”. Ze vindt het “ontzettend vervelend” dat de brief naar buiten is gekomen. “Dat helpt ook niet.”

‘Het gaat nogal ergens over’

Ook Van der Wals collega Adema is geschrokken. “Dat is een vrij strakke brief. Eigenlijk zegt Brussel dat 100 procent van de gebieden onder de kritische depositiewaarde moet komen. Dat gaat nogal ergens over.” Ook hij voegde eraan toe dat het kabinet nu eerst moet kijken wat er precies wordt bedoeld.

Gisteravond was er weer een overleg van leden van het kabinet, onder meer over stikstof. Premier Rutte denkt dat de coalitie in staat is een nieuwe aanpak te vinden voor een aantal problemen. Dinsdag is er een Kamerdebat over de gevolgen van de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen en voor dat debat moet het kabinet met een brief komen. Daarover praat het kabinet vandaag verder en in kleine kring is vanochtend ook weer overlegd.

Kaag niet optimistisch, maar ook niet pessimistisch

D66-leider en vicepremier Kaag kreeg vanochtend voor de vergadering van het kabinet de vraag of ze er optimistisch over is dat het kabinet er uitkomt. “Ik ben niet optimistisch, maar dat wil niet zeggen dat ik pessimistisch ben. Er zitten heel veel gradaties tussen. Het zijn moeilijke kwesties en het vraagt om veel nuance en om wederzijds begrip.”

Vicepremier Schouten (ChristenUnie) onderstreepte dat de coalitie uit vier partijen bestaat. “En het is niet zo dat je dan automatisch hetzelfde gaat denken over hoe je dat moet oplossen.” Vicepremier en CDA-voorman Hoekstra wilde weinig meer kwijt dan dat het goede en intensieve gesprekken zijn.