Minister Dennis Wiersma stapt op, heeft hij bekendgemaakt in een verklaring op Twitter. “Met pijn in m’n hart, stop ik als minister voor Onderwijs. Ik wil alle lieve mensen die ik ontmoet heb de afgelopen tijd heel erg bedanken.”

Wiersma lag onder vuur vanwege grensoverschrijdend gedrag, waarover hij eerder excuses aanbood. Afgelopen dagen kwamen er nieuwe klachten over hem. Bij een symposium over 25 jaar praktijkonderwijs zou hij twee mensen mondeling en fysiek hebben geïntimideerd. Hij heeft daarop besloten te vertrekken.

Op Twitter deelt hij een uitgebreide brief om zijn vertrek toe te lichten.

Hij erkent dat hij “te scherp is geweest aan tafel”. Hij vindt het moeilijk om zich neer te leggen als mensen zeggen dat iets niet kan. “Dan blijf ik duwen, soms ook op een te felle manier. Uit de brief wordt duidelijk dat hij zich niet altijd herkende in de negatieve verhalen in de media over zijn gedrag, maar dat hij toch stopt. “Ik merk nu in mijn werk dat ik in een situatie ben beland waarin het niet meer uitmaakt wat er gebeurd is en wat mijn toon en intentie was.”

Wiersma zegt dat hij zich zo scherp opstelde om zaken in het onderwijs te veranderen. “Daarvoor moet je soms door muren heen breken en stevig op de deur van heilige huisjes durven kloppen.”

Premier Rutte noemt het vertrek van de VVD-minister enorm spijtig. “We verliezen als kabinet iemand die zich met hart en ziel voor het onderwijs inzette. Daar ben ik hem dankbaar voor.”