Na twintig jaar houdt de burgemeester van Leiden, Henri Lenferink, het voor gezien. Sinds 2020 was hij de langstzittende burgemeester van Nederland. De PvdA’er legt vandaag zijn ambtsketen af.

In de tijd dat Lenferink burgemeester was, kreeg hij verschillende drama’s voor zijn kiezen. Zo werd in 2021 de 14-jarige Esmee door haar turnleraar vermoord en dood achtergelaten in een park in de stad. “Je zit met een knoop in je maag”, zei Lenferink afgelopen week tegen Omroep West. “Het enige wat je kan doen, is er zijn. Je wil als burgemeester ook niet te veel op de voorgrond komen.”

Een ander sleutelmoment in de carrière van Lenferink was in 2014. Benno L., een voormalig zwemleraar die was veroordeeld voor ontucht met tientallen kinderen, had toestemming gekregen om na het uitzitten van zijn straf in Leiden te komen wonen. Andere gemeenten weigerden, maar Lenferink stemde in. Het besluit stuitte op veel kritiek.

“Ik denk dat het goed is geweest dat we het uiteindelijk gedaan hebben. Toen was het voor het Openbaar Ministerie enorm moeilijk om mensen met deze achtergrond onder te brengen. Na die tijd is dat eigenlijk veel makkelijker geweest”, zegt Lenferink terugblikkend.

De 66-jarige burgemeester is niet geboren in Leiden, maar in het Twentse Delden. “De mensen in het oosten van het land zijn iets indirecter in wat ze zeggen”, zegt Lenferink tegen RTV Oost. “Het feit dat ik in het begin indirect mijn kritiek uitte, maakte dat men mij aardig vond. Dat heeft me misschien wel het meest geholpen.”

Al met al kijkt Lenferink tevreden terug op zijn burgemeesterschap. “Ik heb heel moeilijke periodes gehad en veel vrolijke periodes. Uiteindelijk voel ik vooral dankbaarheid dat ik dit ambt twintig jaar heb mogen vervullen hier.”

PvdA’er Peter van der Velden neemt als waarnemend burgemeester tijdelijk de taken over van Lenferink. De verwachting is dat Leiden over een jaar een nieuwe burgemeester heeft.