Wie van buiten naar Nederland kijkt, ziet een aantrekkelijk land, maar met grote uitdagingen. Dat zei koning Willem-Alexander in de Troonrede die hij voorlas in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Willem-Alexander sprak over “een permante opdracht” om te blijven werken aan kansengelijkheid, bestaanszekerheid en perspectief. “Niet iedere inwoner van ons land voelt zich gehoord of gezien.” Vorig jaar waren bestaanszekerheid en armoede ook belangrijke thema’s in de Troonrede.

Armoedebeleid, MH17, steun aan Oekraïne en de Groningse hersteloperatie zijn de grootste prioriteiten van het huidige demissionaire kabinet. “Het zijn vraagstukken die om daadkracht vragen.” Verder zei hij dat de herdenking van het slavernijverleden “hoog op de agenda” moet blijven staan.

In zijn inleiding ging de koning in op tien jaar koningschap. “Tien jaar waarop ik dankbaar terugkijk.” Als belangrijke gebeurtenissen en momenten noemde de koning vlucht MH17, de afschaffing van de slavernij, de coronaperiode en de oorlog in Oekraïne. “Ze staan in uw en mijn geheugen gegrift.”

“Daarnaast waren er honderden hartverwarmende bezoeken en duizenden inspirerende ontmoetingen”, zei de koning. “Die hebben een onvergetelijke indruk op mij gemaakt.”