GroenLinks-leider Klaver wordt niet de nieuwe lijsttrekker van de gezamenlijke lijst van GroenLinks en de PvdA in de komende Tweede Kamerverkiezingen. In een interview met het AD zegt hij plaats te willen maken voor een nieuw gezicht.

Hoewel hij het wel ambieerde, zegt hij nu dat hij al “een tijdje” wist “dat het niet verstandig zou zijn als ik dat zou doen”. Naar eigen zeggen speelde de keuze al langer door zijn hoofd.

Hij vindt dat een nieuwe combinatie door een nieuw iemand moet worden geleid. Maar de uiteindelijke knoop hakte hij vorige week pas door. Hij twijfelde nog, “maar toen het kabinet viel, kwam het moment om een definitieve keuze te maken”.

“Wij beginnen echt iets nieuws, waarbij de lijsttrekker van minder belang is. We willen laten zien dat partijen over hun eigen schaduw heen stappen.”

‘Niet verstandig’

Hij zegt nu beschikbaar te zijn om van de samenwerking tussen de twee partijen een succes te maken, “maar niet als lijsttrekker”.

Volgens de politicus heeft “vasthouden aan je partijpolitieke belang vooruitgang lang tegengehouden. Ik hoop dat mijn stap kiezers het vertrouwen geeft dat we echt bereid zijn onze persoonlijke ambities opzij te zetten voor iets dat groter is.”

Wie de lijstrekker wel wordt, is niet bekend. Klaver zegt die persoon te steunen en hoopt dat alle leden van beide partijen dat doen.

GroenLinks en de PvdA willen met een gezamenlijke lijst, één verkiezingsprogramma en een lijsttrekker een links blok vormen voor de Tweede Kamerverkiezingen in november. Om die verregaande samenwerking kracht bij te zetten werd Klaver vorige week lid van de PvdA.