In de zetelverdeling in de Tweede Kamer verandert toch nog iets ten opzichte van de laatste prognose van het ANP. De Kiesraad heeft de uitslag vastgesteld. D66 komt toch uit op 9 zetels en de SP op 5. Eerder deze week leek D66 1 zetel meer te krijgen en de SP 1 minder, maar dat gebeurt uiteindelijk toch niet. Als D66 in het hele land 160 stemmen meer had gekregen of de SP 80 stemmen minder, was de restzetel naar D66 gegaan en zou die partij 10 Kamerzetels hebben behaald en de SP 4.

De PVV wordt met afstand de grootste partij, de PVV krijgt 37 zetels, 20 meer dan in 2021. GroenLinks-PvdA wordt de tweede partij (25, een winst van 8 ten opzichte van de vorige verkiezingen, waaraan GroenLinks en PvdA nog apart meededen). VVD (tot nu toe de grootste) verliest 10 zetels en komt op 24 en de nieuwe partij NSC van Pieter Omtzigt haalt 20 zetels.

Voorkeurstemmen

In totaal hebben 38 kandidaten genoeg voorkeurstemmen gekregen om op eigen kracht te worden gekozen. Maar het overgrote deel daarvan zou ook zonder die voorkeurstemmen toch al in de Kamer zijn gekomen. Alleen Daniëlle Hirsch (nummer 27 op de kandidatenlijst van GroenLinks-PvdA) zou zonder de op haar uitgebrachte voorkeurstemmen niet zijn gekozen.

Van de 13,5 miljoen kiesgerechtigden hebben er 10,4 miljoen gestemd. Daarmee was het opkomstpercentage 77,7, iets lager dan in 2021. Bijna 70.000 mensen stemden per brief vanuit het buitenland.

Geen twijfel over betrouwbaarheid

Voorzitter Kuijken van de Kiesraad zei dat de voorbereidingen en de verkiezingsdag zelf in het algemeen goed zijn verlopen en dat in verreweg de meeste stemlokalen geen incidenten zijn geweest. Volgens de Kiesraad waren er bij deze verkiezingen minder ‘telverschillen’ dan eerder, ook doordat de regels op dat punt zijn aangescherpt.

Kuijken zei ook dat er geen bijzonderheden of onregelmatigheden waren die aanleiding zouden kunnen zijn om de betrouwbaarheid van de uitslag in twijfel te trekken.

De nieuwe Kamerleden worden woensdag beëdigd. Dinsdag neemt de Kamer afscheid van de leden die niet terugkeren.