Het CDA stemt vanmiddag voor een motie over het mogelijk afbouwen van subsidies voor fossiele brandstoffen op termijn. Dat betekent dat het voorstel van GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren het waarschijnlijk gaat halen.

Extinction Rebellion heeft aangekondigd dat er afhankelijk van de uitkomst van de stemming in de Tweede Kamer misschien weer protestacties op de A12 komen. Mocht de motie het niet halen, dan wordt de weg mogelijk opnieuw geblokkeerd.

Overigens staat in de motie niet dat de fossiele subsidies nu ook echt moeten worden afgebouwd. Er wordt aan de regering gevraagd om “scenario’s op te stellen” voor de afbouw in twee tot zeven jaar, en die voor Kerst naar de Tweede Kamer te sturen. Dan zijn er inmiddels verkiezingen geweest en heeft de Kamer een andere samenstelling.

In de scenario’s moet onder meer rekening worden gehouden met de gevolgen voor “kwetsbare groepen” en met de Europese regels voor fossiele subsidies die al vastliggen.

CDA-Kamerlid Boswijk zegt dat hij er moeite mee heeft dat Extinction Rebellion de motie “gebruikt” als een soort rechtvaardiging voor eventuele nieuwe blokkades van de A12. “Ik vind: of je nou een trekker onder je kont hebt of een flesje lijm in je hand, demonstreren op een snelweg is gewoon verboden en moet je gewoon niet doen.”

‘Neigt naar chantage’

Hij vindt dat dit “neigt naar chantage”, maar zijn partij stemt uiteindelijk toch voor omdat “wij als CDA onze wereld uiteindelijk schoner doorgeven aan de komende generatie”. Hij vindt het goed om te onderzoeken hoe de fossiele subsidies “op een verstandige manier” kunnen worden afgebouwd.

Behalve GroenLinks-PvdA, D66, Partij voor de Dieren en nu ook het CDA zullen SP, ChristenUnie en Volt waarschijnlijk voor de motie stemmen. Daarmee is er een meerderheid voor.