In de Tweede Kamer zijn allerlei overleggen aan de gang tussen fracties die iets willen veranderen aan de begroting voor volgend jaar. De Algemene Beschouwingen over de Miljoenennota zijn nu bezig en gisteren deden fractievoorzitters diverse voorstellen voor aanpassingen. Het gaat dan onder meer om het schrappen van de verhoging van de benzine- en dieselaccijns en om iets extra’s te doen voor de laagste inkomens.

Demissionair premier Rutte zei in het debat vandaag alleen dat hij “hier staat om mijn eigen begroting te verdedigen”. Volgens hem is dat een evenwichtig pakket. Hij wees er daarbij onder meer op dat het kabinet 2 miljard euro uittrekt om te voorkomen dat de armoede verder oploopt.

‘Aanschuiven in bankjes van tegenstanders’

Volgens Rutte hebben de voorstellen om dingen anders te doen allemaal hun voor- en nadelen. Maar ze moeten in elk geval goed worden “gedekt”, benadrukte hij. De premier wacht af waar de Kamer nu mee komt: “Ik zie dat veel politieke kopstukken aanschuiven in de bankjes van politieke tegenstanders. Daar worden de compromissen gesloten.”

Sinds de val van het kabinet zijn er geen ‘vanzelfsprekende meerderheden’ meer. Fracties proberen daarom diverse ‘bondjes’ te sluiten.

In het debat wees Rutte het plan van PVV-voorman Wilders van de hand om de koning te vragen af te zien van de begrote salarisverhoging van 55.000 euro. Wilders wees erop dat er mensen in Nederland zijn die erop achteruitgaan en volgens de PVV-voorman is het verschil met het staatshoofd te groot.

Rutte antwoordde dat in de wet staat hoe het salaris van de koning wordt vastgesteld: het groeit mee met het salaris van de vicepresident van de Raad van State, nu Thom de Graaf. Volgens Rutte is het voorstel van Wilders ongepast. “Als we dit iedere keer weer ter discussie stellen, wordt het een zootje.”