De Tweede Kamer wil de rente op studieleningen voor studenten van de leenstelselgeneratie verlagen. Een voorstel van het Kamerlid Omtzigt om dat te regelen lijkt een meerderheid te gaan halen.

Het plan wordt mede ingediend door GroenLinks-PvdA, ChristenUnie en Volt. Behalve deze partijen zullen PVV, CDA, BBB, Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie vanavond waarschijnlijk voor de stemmen.

Omtzigt stelt voor om de belastingkorting voor hoogopgeleide expats te versoberen. De miljoenen die dat oplevert, moeten worden gebruikt om de studenten van de zogenoemde ‘pechgeneratie’ tegemoet te komen. Met hoeveel procent de rente door het plan omlaag kan, is niet duidelijk en ook niet wanneer studenten er iets van merken.

De rente op studieleningen vervijfvoudigt op 1 januari van 0,46 naar 2,56 procent. Dat betekent dat studenten en afgestudeerden vaak duizenden euro’s meer moeten gaan betalen.

Nul procent

D66 en de SP proberen nog voldoende steun te krijgen voor een eigen plan om de rente op studieleningen op 0 procent te zetten, maar dat lijkt niet te gaan lukken en dan zullen deze twee partijen ook voor het plan-Omtzigt stemmen.

Met name de dekking die de partijen voor hun amendement hebben bedacht, stuit op bezwaren. Zij willen de btw op de sierteelt verhogen van 9 procent naar 21 procent. Dat laatste is het normale btw-tarief en het zou een bos bloemen, die nu onder het lage tarief valt, flink duurder maken.