Middelbare scholieren in het praktijkonderwijs kunnen binnenkort gratis met bus en trein naar hun stageplek reizen. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een voorstel om daarvoor geld te reserveren in de onderwijsbegroting.

Leerlingen en hun docenten boden de Kamer vanochtend een pamflet aan met het verzoek dit te regelen. De Kamer debatteerde vandaag met de minister over de begroting en de scholieren krijgen voor het grootste deel hun zin.

In de bovenbouw van het praktijkonderwijs lopen zo’n 11.000 scholieren drie of vier dagen in de week stage. Die stageplaats is niet altijd in de buurt en de kosten voor het gebruik van openbaar vervoer komen voor rekening van de leerlingen. Dat vinden ze niet eerlijk, omdat hun leeftijdsgenoten op het mbo, die soms dezelfde stage doen, recht hebben op een ov-kaart.

Het kabinet legde in de Voorjaarsnota wel een tegemoetkoming in de reiskosten vast vanaf 2026, maar voor de periode tot die tijd was er nog niets geregeld. De branche wilde een overbruggingsregeling, maar vond dat die te lang op zich liet wachten.

Peanuts

“We zijn er inmiddels al jaren mee bezig en het is er nog steeds niet”, zei Nicole Teeuwen vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Ze is voorzitter van de Sectorraad Praktijkonderwijs.

Dat het niet zo snel is geregeld, komt volgens haar door de wetgeving. “Leerlingen vallen onder voortgezet onderwijs en niet onder het beroepsonderwijs. En daarom lukt het maar niet. Terwijl het onderwijs vergelijkbaar is met wat leerlingen in het mbo doen op hun stages. Ook is het dezelfde leeftijdscategorie.”

“Het is peanuts op een miljardenbegroting”, zei Teeuwen. “Er is ons meerdere keren beloofd dat het geregeld zou worden, maar er komt steeds een kink in de kabel.”

Ze wees er ook op dat ouders van leerlingen in het praktijkonderwijs vaak in de laagste inkomenscategorieën vallen. “Die kunnen het niet betalen.”

Toezegging Wiersma

Vorig jaar kwam de inmiddels opgestapte onderwijsminister Wiersma met de toezegging om de reiskostenvergoeding te regelen. “Het komt goed”, zei hij na een vraag daarover op een congres. “Als cadeautje moet ik natuurlijk ‘ja’ zeggen op deze vraag en dat doe ik ook.”

Voorzitter Teeuwen van de Sectorraad vestigde daarop haar hoop op een amendement van GroenLinks-PvdA-Kamerlid Westerveld om ook in de periode vóór 2026 geld uit te trekken voor een reiskostenvergoeding voor deze groep.

Vandaag werd duidelijk dat dat voorstel ook wordt ondertekend door VVD, NSC, BBB, SP, Denk en PvdD, waarmee er een duidelijke meerderheid is in de Tweede Kamer. Het plan van Westerveld kost 1 miljoen euro per jaar en wordt betaald door minder uit te trekken voor de maatschappelijke diensttijd.

In het praktijkonderwijs zitten zo’n 30.000 leerlingen, die worden opgeleid tot bijvoorbeeld metaalbewerker of hovenier. De helft van de leerlingen gaat na afloop werken, de andere helft stroomt door naar het mbo.