Het kabinet gaat vrijdag verder onderhandelen over nieuwe maatregelen om de asielinstroom te beperken. De ministers van de vier regeringspartijen zijn er vannacht na uren overleg niet uitgekomen. Bronnen melden dat het overleg vastzit, nadat er eerst positieve signalen waren.

“Vanavond was een stap in een proces van stappen”, zei premier Mark Rutte (VVD). Meer wilde hij niet zeggen, en hij kondigde vast aan dat hij daar vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie ook nog niets over zal zeggen. Daarna gaan de onderhandelingen verder.

“We hebben echt goeie gesprekken, maar je bent er pas uit als het afgerond is”, zei vicepremier Sigrid Kaag (D66) na afloop. “Wij vinden dat er al een krachtig pakket ligt, maar je moet er met zijn vieren uitkomen.”

Hoopvol

Volgens verschillende deelnemers is er nog genoeg aanleiding om door te praten. “Als we zouden denken er niet uit te komen dan zouden we er morgen geen tijd aan besteden”, zei staatssecretaris voor Asielzaken Eric van der Burg (VVD).

Ook CDA-minister Hugo de Jonge is hoopvol. “Ik heb echt wel het gevoel dat we met vier partijen aan tafel zaten die de verantwoordelijkheid voelen om eruit te komen. Het zou moeten kunnen lukken.”

De premier en vicepremiers na afloop van het overleg:

De onderhandelingen gaan onder meer over de wens van Rutte om de gezinshereniging van een grote groep asielzoekers met een tijdelijke status in te perken. Die inperking hangt samen met de invoering van een twee-status-stelsel zoals in België en Duitsland.

De VVD zou een maandelijks quotum van 200 zogenoemde nareizigers willen voor familie van oorlogsvluchtelingen met een tijdelijke verblijfsvergunning. En daarbij een wachttijd van twee jaar voordat zij naar Nederland mogen komen.

Rutte zou hebben aangestuurd op de val van het kabinet door deze eis op tafel te leggen. Want het was bekend dat de ChristenUnie hier niet mee akkoord zou kunnen gaan. CU-leider Mirjam Bikker zei dat dat niet van een gezinspartij als de ChristenUnie kan worden gevraagd.

Nog niet uitgepraat

Maar ook over de andere dossiers is men nog niet uitgepraat, zeggen bronnen. Het gaat dan om het reguleren van de instroom van arbeidsmigranten, buitenlandse studenten, en huwelijken en relaties met Nederlandse partners.

De crisisachtige sfeer begon dinsdag, toen VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans druk op de ketel zette door vrijdag als deadline te noemen. Dat moment is dus aangebroken, als in de ochtend de wekelijkse vergadering van de ministerraad begint. Daarna wordt het asieloverleg voortgezet.