De onderhandelingen over de aanpak van de asielcrisis zijn hervat. Asielstaatssecretaris Van der Burg heeft zijn huiswerk gedaan. Hij zal, volgens bronnen in Den Haag, voorstellen om een ‘noodknop’ in te stellen. Die kan worden gebruikt als het te druk wordt in de asielketen. Dan wordt het recht op gezinshereniging voor bepaalde groepen statushouders tijdelijk beperkt.

Aan tafel zitten weer premier Rutte (VVD) en de vicepremiers Kaag (D66), Hoekstra (CDA) en Schouten (ChristenUnie). Verder zijn de ministers Yesilgöz, Jetten en De Jonge er, en de staatssecretarissen Van Ooijen en Van der Burg.

Van der Burg moest vandaag met een compromis komen om gezinshereniging voor asielzoekers die tijdelijk naar ons land komen te kunnen beperken. Dat is dus de ‘stopknop’ geworden.

Vorig jaar, toen er in Ter Apel mensen buiten sliepen, wilde de staatssecretaris ook de gezinshereniging tijdelijk beperken. Dat plan werd toen afgeschoten door de rechter, maar de aankondiging leidde volgens deskundigen wel tot een dip in de instroom. Dit keer moet de beperking van de gezinshereniging wel een wettelijke basis krijgen.

De VVD wil het aantal nareizigers voor oorlogsvluchtelingen beperken, maar daar kan de ChristenUnie “als gezinspartij” niet mee leven. Dat probleem, dat deze week tot een crisissfeer leidde, is nog niet opgelost. Maar de sfeer is minder grimmig.

Rutte, die de kleinste coalitiepartij deze week voor het blok zette en onder meer dreigde met een stemming in de ministerraad, heeft gisteravond excuses aangeboden voor zijn powerplay, en dat zou de stemming hebben verbeterd.

‘Positief ingesteld’

Bij aankomst op het Binnenhof wilde Van der Burg weinig kwijt over de variant die hij nu op tafel heeft gelegd. “Ik denk dat die kans van slagen heeft, anders was ik er niet mee gekomen”, zei hij. Wel moet er volgens hem nog gekeken worden of het juridisch allemaal kan. “Ik ben positief ingesteld.”

Vicepremier Schouten wilde alleen maar kwijt dat ze het voorstel van Van der Burg heeft bekeken. “Ik ga daar hier geen kwalificaties over geven.”

VVD-minister Yesilgöz (Justitie) benadrukte dat het niet “ineens een nieuw voorstel” is. “Ingrediënten hebben al eerder op tafel gelegen.”

Afgelopen nacht duurden de onderhandelingen tot 01.45 uur. Premier Rutte durfde vanmiddag op zijn wekelijkse persconferentie niet te schatten hoe laat het dit keer wordt.