Het kabinet heeft na urenlang overleg een compromis gesloten over het stikstofbeleid. Vooral CDA en D66 staan daarin lijnrecht tegenover elkaar.

Er is nu afgesproken dat het stikstofbeleid vanuit het kabinet op een lager pitje wordt gezet, zolang er onder leiding van verkiezingswinnaar BBB in de Provinciale Staten wordt onderhandeld over provinciebesturen.

Juist in die provinciebesturen wil BBB laten zien dat het stikstofbeleid ook anders kan dan het kabinet voorstelt. Het CDA, dat bijna werd gehalveerd bij deze verkiezingen, wil deze onderhandelingen afwachten voordat de partij in het kabinet en de Tweede Kamer verdere stappen onderneemt.

Voor D66 is het compromis acceptabel omdat de partij het voorbestaan van het kabinet belangrijk vindt en niet wil laten vallen. Ook zijn er nog andere dossiers, zoals klimaat, waar de partij nog doelstellingen kan halen.

Later vanavond

Al sinds dinsdag overleggen premier Rutte en de vicepremiers Kaag, Hoekstra en Schouten over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen en het antwoord van het kabinet daarop.

Later vanavond zal Rutte een toelichting geven op de uitkomst. Er komt ook nog een brief aan de Tweede Kamer. Dinsdag is er een Kamerdebat over.