D66-leider Sigrid Kaag wordt bij de volgende verkiezingen geen lijsttrekker voor de partij en verlaat de politiek. Dat zegt ze in een interview in Trouw. “Mijn werk trekt een wissel op mijn gezin”, zegt ze tegen de krant. Kaag blijft wel nog aan als demissionair minister van Financiën.

Onverwacht komt haar vertrek niet. In mei van dit jaar deden de dochters van Kaag in het tv-programma College Tour een oproep aan hun moeder om iets anders te gaan doen, buiten de Nederlandse politiek. Kaag wordt zwaar beveiligd vanwege bedreigingen. Vorig jaar stond er nog een man met een brandende fakkel voor haar privéadres.

Bekijk hieronder de videoboodschap van de dochters en de reactie van Kaag:

“Als ik terugkijk… in 2017 kwam ik naar Nederland omdat ik echt dacht: hier kan ik iets betekenen en het goede proberen te doen. Maar het heeft te veel van hen gevraagd”, zegt de vicepremier nu. “Ik vind dat ik dit niet nog een keer mag vragen van mijn gezin.”

“Ik ben ook naar Nederland gekomen om mijn kinderen een basis te geven. Maar ze hebben zo’n vertekend en naar beeld van hun eigen land gekregen. Dat gun ik ze niet. Ik zou graag zien dat het voor hen weer rustig wordt. Dat ze eigen ervaringen kunnen opdoen die losstaan van wat je moeder of je vader doet of van wat mensen allemaal wel niet van hen vinden.”

Kaag benadrukt dat haar vertrek uit de politiek haar eigen beslissing is en dat ze gewoon mocht aanblijven als het aan het partijbestuur lag. “Ze stonden er volledig achter als ik door had willen gaan en hebben dat alleen maar aangemoedigd.” Wat Kaag nu gaat doen, weet ze nog niet.

Drie coalitiepartijen zonder leider

Bij D66 komen er snel lijsttrekkersverkiezingen. Volgende week kunnen de kandidaten zich melden, schrijft de krant. Onder anderen minister Jetten van Klimaat, minister Ollongren van Defensie en fractievoorzitter Paternotte zijn in beeld als opvolger van Kaag.

Voordat Kaag haar huidige ministerpost bekleedde bij Financiën, was ze minister van Buitenlandse Zaken en daarvoor minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Ze werd in 2017 actief in de Nederlandse politiek. Daarvoor vervulde ze jarenlang functies in het buitenland als diplomaat. Zo was ze speciaal gezant van de Verenigde Naties in Libanon en Syrië. Haar dochters groeiden ook op in het buitenland.

Nu Kaag haar vertrek heeft aangekondigd, zitten binnen een week tijd al drie van de vier coalitiepartijen zonder leider. Maandag maakte VVD-leider Rutte bekend de politiek te verlaten na dertien jaar premierschap. Diezelfde dag liet CDA-leider Hoekstra weten dat hij niet beschikbaar is als lijsttrekker. Of hij terugkeert in de politiek, is nog onduidelijk. De nieuwe verkiezingen worden op zijn vroegst half november gehouden.