De formatie van het kabinet-Rutte IV houdt de politiek nog steeds bezig. Vanmiddag worden de toenmalige verkenners Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren, en toenmalig Kamervoorzitter Khadija Arib gehoord door de Tweede Kamer.

Het gaat dan met name over de kwestie ‘positie Omtzigt, functie elders’. Uit een reconstructie van Nieuwsuur vorige maand bleek dat Jorritsma (VVD) en Ollongren (D66) het toen nog CDA-Kamerlid Omtzigt meteen als een risico voor de stabiliteit van een toekomstig kabinet zagen.

Zij spraken daar met Arib over, die zei dat zij dat ongepast vond. Het gesprek werd geheim gehouden voor de Tweede Kamer.

Met name de fractievoorzitters Geert Wilders (PVV), Lilian Marijnissen (SP) en Caroline van der Plas (BBB) reageerden fel op de onthulling. Een Kamermeerderheid besloot vervolgens dat er een hoorzitting moest komen. Die wordt voorgezeten door Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66).

Het blaadje met de tekst over Omtzigt werd op 25 maart 2021 op een foto vastgelegd door een persfotograaf. De verkenners besloten daarna hun opdracht terug te geven aan Arib.

Zij maakten in hun eindverslag van 26 maart geen melding van het gesprek met Arib. Ook tijdens het debat op 1 april over ‘functie elders’ zeiden zij niet dat de positie van Omtzigt toen al uitgebreid ter sprake was gekomen.

De vragen tijdens de hoorzitting zullen gaan over waarom er na alle debatten en Kamerbrieven over de kwestie nog steeds geheimen zijn, en of er nog meer informatie is achtergehouden.

Bekijk hier de reconstructie van Nieuwsuur van 10 juni 2023: