Minister Jetten komt snel met een plan voor de afbouw van fossiele subsidies. Hij vraagt klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR), die morgen opnieuw de A12 willen bezetten, om “een paar dagen geduld ” te hebben.

De demissionaire minister voor Klimaat en Energie zegt dat hij bijna klaar is met het plan, dat hij 12 februari naar buiten wil brengen. Het gaat om een uitwerking van een motie die de Tweede Kamer in oktober aannam. Daarin wordt het demissionaire kabinet verzocht om scenario’s te schetsen voor de afbouw van de subsidies in twee tot zeven jaar. Dat heeft hij nu samen met staatssecretaris Van Rij van Fiscaliteit gedaan.

Met een aantal van zijn voorstellen “kun je vrij snel aan de slag”, zegt Jetten. “Maar een aantal dingen zal ook echt door een nieuw kabinet besloten moeten worden, dus hoe sneller deze formatie klaar is, hoe sneller we knopen kunnen gaan doorhakken.” Sommige voorstellen vragen volgens hem “echt om politieke moed”.

Extinction Rebellion wil morgen de A12 bij Den Haag blokkeren. Vorig jaar deden de klimaatactivisten dat tientallen keren uit protest tegen fossiele subsidies. Ze stopten met de dagelijkse actie toen de Tweede Kamer de motie aannam, hoewel die niet exact overeenkwam met hun eis: onmiddellijk stoppen met alle fossiele subsidies.

De opzet van de actie van morgen is iets anders dan vorig jaar. Actievoerders willen om 12.00 uur van verschillende kanten in Den Haag in marsen naar de A12 lopen. De blokkade begint om 13.00 uur. De organisaties verwacht duizenden mensen.

“Het staat iedereen natuurlijk vrij om te demonstreren”, zegt Jetten, “maar dat moeten ze dan wel doen op plekken waar het is toegestaan en niet op de A12.”