Het kabinet heeft nog geen overeenstemming bereikt over de Voorjaarsnota, maar heeft goede hoop dat dat overdag gaat lukken. Dat is de strekking van wat premier Rutte en vicepremier Hoekstra zeiden na afloop van een ruim tweeënhalf uur durend overleg daarover. Rutte sprak van “een ingewikkelde puzzel”.

Sinds 22.00 uur spraken ze met de vicepremiers Schouten en Kaag en minister Jetten en staatssecretaris Van Rij over de aanpassingen van de lopende begroting en de klimaatplannen van het kabinet. “We zijn een heel eind, maar morgen is er nog een ministerraad. We hebben goede hoop dat we dan een heel eind kunnen komen met de Voorjaarsnota en het klimaatpakket”, zei Rutte na afloop van de bijeenkomst, rond 00.30 uur.

Hoekstra vond het overleg waarin het kabinet de laatste hobbels wilde nemen een “goede en heel constructieve vergadering”. “We zijn er bijna uit, maar we hebben er ook morgen nog voor nodig”, benadrukte ook hij. Inhoudelijke details gaven beiden niet.

Miljarden nodig

In de Voorjaarsnota wordt de begroting aangepast aan eventuele financiële mee- en tegenvallers. Voor 1 juni moet de nota zijn aangeboden aan het parlement.

Dit jaar moet het kabinet het eens worden over een aantal grote wijzigingen op de lopende begrotingen. Zo zijn er miljarden nodig voor de oplopende rente, extra asielmaatregelen en de nieuwe klimaatplannen. De afgelopen tijd onderhandelde de top van het kabinet dan ook al meermaals over de Voorjaarsnota.