Wopke Hoekstra is bij de komende verkiezingen niet beschikbaar als lijsttrekker van het CDA. In een interview met De Telegraaf zegt hij dat besluit al een tijdje geleden te hebben genomen. Hij legt uit dat hij zichzelf “meer een bestuurder dan een beroepspoliticus” voelt.

Hoekstra werd in 2020 lijsttrekker voor de christendemocraten toen minister Hugo de Jonge ervan afzag vier maanden nadat hij de leiderschapsverkiezingen nipt had gewonnen van Pieter Omtzigt. De Jonge verklaarde toen dat het lijsttrekkerschap moeilijk viel te combineren met zijn functie als minister van Volksgezondheid in de coronapandemie.

“Ik heb altijd een enorm commitment gevoeld om de publieke zaak te dienen en heb het daarom toen toch geaccepteerd”, zegt Hoekstra over dat besluit toen. “Maar in de kern ben ik niet veranderd.”

Beraden op de toekomst

Hoekstra ziet nu geen klemmend beroep om wederom de kar te trekken. “Er zijn allerlei jonge talenten die het ook kunnen. Het is ook niet zo dat de partij nu leiderloos is, zoals een paar jaar geleden.” Hij zwijgt over wie hij daarbij zelf op het oog heeft. “Het is aan henzelf om nu hun vinger op te steken.”

Dit weekend liet minister De Jonge voor Volkshuisvesting al weten niet beschikbaar te zijn als lijststrekker. Hij noemde die stap “niet zo logisch” en is ook niet van plan op de CDA-kieslijst te gaan staan.

De 47-jarige Hoekstra ziet ook geen toekomst voor zichzelf in de Tweede Kamer. “Dat ligt niet voor de hand.” Hij beraadt zich nog op wat hij wel wil. Hij zal zijn taak als demissionair minister van Buitenlandse Zaken uitdienen, maar wil niet speculeren of hij daarna nog terugkeert in een volgend kabinet.