Demissionair minister Hoekstra spreekt op dit moment in Brussel met de voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen. Zij praten over de kandidatuur van Hoekstra voor de functie van Eurocommissaris van Klimaat als opvolger van Frans Timmermans.

Vooral bij linkse Europese partijen en bij milieuorganisaties leeft twijfel over de voordracht. Zij stellen onder meer dat Hoekstra te weinig weet van het onderwerp, terwijl er in het jaar dat hij commissaris zou moeten worden veel werk moet worden verzet.

Voor het gesprek met Von der Leyen is ongeveer een uur uitgetrokken. Naar verwachting zal zij de kandidatuur van Hoekstra ondersteunen.

Als Hoekstra Eurocommissaris van Klimaat wordt, neemt hij slechts een deel van de portefeuille van Timmermans over. Het dossier over de zogenoemde Green Deal wordt overgenomen door de Slowaakse Eurocommissaris Maros Sefcovic. Deze ‘deal’, die Timmermans hielp ontwerpen, is een soort spoorboekje waarin staat welke maatregelen wanneer worden genomen om in 2050 als eerste continent in de wereld helemaal klimaatneutreaal te zijn.

Ook neemt Hoekstra niet de positie van eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie over van Timmermans. De christendemocraten, sociaaldemocraten en de liberalen leveren alle drie een vicevoorzitter. Omdat de christendemocraten al een vicevoorzitter hadden in de commissie, mag Hoekstra dat niet worden.

In principe is de aanstelling van Hoekstra tijdelijk. Volgend jaar juni zijn nieuwe Europese verkiezingen en dan komt er ook weer een nieuwe Europese Commissie.