In Tilburg is het grootste deel van het aantal onverklaarbare stemmen na een middag hertellen opgehelderd. In de stad werden 6000 stemmen die voor de Tweede Kamerverkiezingen werden gedaan vandaag herteld, omdat in vier stembureaus het aantal uitgebrachte stemmen lager was dan het aantal ingeleverde stempassen.

Een Kamercommissie sprak van “onverklaarbare stemverschillen”. Met de hertelling werd vanochtend ingestemd door de Tweede Kamer, die daarvoor speciaal terugkeerde in het weekend. Later vanavond wordt de uitslag verwacht.

Inmiddels zijn alle stemmen herteld en is het grootste deel van de onverklaarbare stemmen alsnog gevonden. Er waren 75 stemmen niet-herleidbaar en 71 ervan zijn vandaag herleid, zegt de gemeente Tilburg.

Het ging bijvoorbeeld mis bij één stembureau, waar een verkeerd aantal stemmen was doorgegeven. Bij het invullen van de uitslagformulieren ging dat bijvoorbeeld mis. “In dit concrete getal: iemand heeft 22 stemmen en dat wordt gezegd, en er wordt een 2 opgeschreven. En geen tweede 2”, legt burgemeester Weterings van Tilburg uit tegenover de NOS.

Vier stemmen onverklaarbaar

Op de vier betrokken stembureaus zijn nu nog vier onverklaarbare stemmen. Dat is zeker binnen de marge, zegt de burgemeester. Op één stembureau zijn er nog twee stemmen onverklaarbaar, op twee stembureaus nog één en op één stembureau kloppen nu alle stemmen.

Weterings noemt het “goed voor het democratische proces” dat de stemmen nu nog een keer zijn geteld. Zo’n veertig à vijftig mensen waren daar urenlang mee bezig.

De kans dat het hertellen van de stemmen leidt tot grote verschillen in de uitslag is erg klein. VVD-Kamerlid Ellian zei eerder wel de hertelling belangrijk is voor de “betrouwbaarheid en controleerbaarheid” van de verkiezingen. Bij een van de vier stembureaus was het verschil meer dan twee procent. Dat vereist volgens de regels meer onderzoek.

Weterings verwacht niet dat het hertellen gevolgen zal hebben voor de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen.