Gemeenten mogen de helft van alle huurwoningen en nieuwe ‘goedkopere’ koopwoningen gaan gunnen aan eigen inwoners en aan mensen met cruciale beroepen zoals leraren, politieagenten en verpleegkundigen. Ze kunnen voor deze huizen vergunningen gaan toewijzen.

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel hierover van minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting aangenomen. Die wil zo de mensen helpen die moeite hebben om een betaalbaar huis te vinden in de (eigen) gemeente. Het gaat dan om starters, ouderen die naar een kleiner huis willen en beroepsgroepen die nodig zijn in de gemeente.

Koopwoningen tot 355.000 euro

De Jonge wilde de wet ook laten gelden voor bestaande koopwoningen die 355.000 euro of minder kosten en waarvoor de koper een Nationale Hypotheek Garantie kan krijgen. In een eerder voorstel van het vorige kabinet stond dit nog niet.

De meeste fracties vinden dat te ingrijpend voor de woningmarkt en voor woningeigenaren die hun huis kochten toen deze wet er nog niet was. De wet zou de prijs van bestaande koopwoningen kunnen beïnvloeden en kopers kunnen mogelijk niet aan de hoogste bieder verkopen.

Dus stak een Kamermeerderheid, inclusief regeringspartijen VVD en D66, daar een stokje voor. De aangepaste wet gaat nu voor behandeling naar de Eerste Kamer en kan naar verwachting volgend jaar ingaan.