FvD-leider Thierry Baudet legt de verkiezingsactiviteiten van zijn partij een paar dagen stil. Hij heeft een lichte hersenschudding overgehouden aan een klap met een paraplu die hij donderdag op zijn hoofd kreeg, meldt FvD in een verklaring.

De partijleider maakt het naar omstandigheden goed, zegt de partij. “Hij is thuis bij zijn gezin dat erg geschrokken is en even moet herstellen van de klap.” De partij beraadt zich op dit moment “met diverse experts” op “aanvullende veiligheidsmaatregelen”.

In een e-mail aan de leden voegt de partij daaraan toe zelf voor voldoende persoonsbewaking te willen kunnen zorgen. “Voor Thierry, maar ook voor Gideon, Pepijn, Freek en Ralf (de andere Kamerleden van FvD, red.). We hebben u nooit eerder gevraagd om financiële steun voor de kosten van beveiliging. Maar nu zijn we genoodzaakt dat te doen”, schrijft de partij.

Baudet werd bij de Universiteit Gent met een paraplu op zijn hoofd geslagen. De man die daarvoor werd aangehouden is weer op vrije voeten. Hij zal worden vervolgd vanwege het toebrengen van “opzettelijke slagen en verwondingen”, zegt een woordvoerder van de politie in de Belgische stad.

Van Oekraïense afkomst

De man is van Oekraïense afkomst, heeft een vaste verblijfplaats in België en was niet bekend bij de politie. In een video is te horen dat de dader na het uitdelen van de klap in het Oekraïens “Nee tegen fascisme, nee tegen Poetinisme” roept tegen Baudet.

“Vanzelfsprekend is er aangifte gedaan tegen de pleger van deze laffe aanval”, zegt de partij.

Bekijk hieronder beelden van de aanval: