De Europese Unie en Tunesië hebben een deal gesloten op het gebied van migratie, meldt een woordvoerder van demissionair premier Rutte vanuit de hoofdstad Tunis.

Afgesproken is dat Tunesië de grenzen beter gaat bewaken en mensensmokkel aanpakt, in ruil voor investeringen van de EU. Dat geld is bedoeld om de Tunesische economie te verbeteren. Meer details worden later bekend.

Voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie heeft samen met demissionair premier Rutte en de Italiaanse premier Meloni in Tunis afspraken gemaakt met de Tunesische president Saied.

Tunesië is het belangrijkste doorreisland voor migranten die naar Europa willen. De helft van de migranten die dit jaar in Italië aan land kwamen, was via Tunesië gereisd.

Een deal met Tunesië is omstreden. Critici wijzen erop dat sprake is van een dictatuur en dat het Europese geld in de zakken zal belanden van de machthebbers. Ook zou een deal legitimiteit geven aan het bewind.

Vorige maand waren de drie ook al op bezoek in Tunis bij president Saied. Rutte, Meloni en Von der Leyen hadden gehoopt bij de eerste ontmoeting met Saied overeenstemming te bereiken, vóór de EU-top van eind juni, maar dat lukte niet.

Zowel Tunesiërs als migranten uit andere landen vertrekken vanuit Tunesië naar Europa:

Dit bericht wordt aangevuld als er meer details bekend zijn over de deal.