Het Europees Parlement heeft met een nipte meerderheid ingestemd met de natuurherstelwet van Eurocommissaris Frans Timmermans. Er stemden 336 Europarlementariërs voor het voorstel, 300 tegen en 13 onthielden zich van stemming. Het voorstel werd met veel aanpassingen aangenomen.

Vorige maand stemde een meerderheid van de EU-milieuministers al voor een afgezwakte versie van de wet. Hierin staat dat EU-lidstaten moeten “trachten om de benodigde maatregelen te nemen die tot doel hebben om te voorkomen dat deze natuurgebieden sterk achteruitgaan”. In het oorspronkelijke voorstel zouden de lidstaten moeten ‘verzekeren’ dat delen van de natuur niet verder achteruit mogen gaan, een resultaatverplichting.

Ook tijdens de stemming vandaag zijn er amendementen aangenomen die de ambities van de wet nog iets afzwakken.

Verdeeldheid in parlement

Vooraf was het spannend of de natuurherstelwet het zou halen in het Europees Parlement. Enkele lidstaten en de christendemocratische EVP-fractie hadden zich tegen het wetsvoorstel van Eurocommissaris Frans Timmermans gekeerd. Zij vrezen dat door nieuwe regels delen van Nederland ‘op slot’ zullen gaan. De sociaaldemocraten stellen daarentegen dat de christendemocraten al maanden weigerden te onderhandelen over het voorstel.

Tegenstanders maken zich vooral zorgen over het zogenoemde verslechteringsverbod uit het wetsvoorstel. Dit onderdeel verplicht lidstaten te voorkomen dat natuurgebieden verder achteruitgaan. Zo’n verbod geldt al voor Natura-2000-gebieden en met de nieuwe wet zou het ook op sommige plekken daarbuiten gelden. Ook is de wet volgens tegenstanders ‘te vaag’. Daardoor zou de juridische impact op bijvoorbeeld woningbouw en infrastructurele projecten onduidelijk zijn.

Aangetaste natuur herstellen

Volgens de Commissie is de wet hard nodig omdat zo’n 80 procent van de natuurgebieden in de EU in slechte staat verkeert. Ook in Nederland gaat het niet goed. Recent bleek uit natuurdoelanalyses dat verreweg het grootste deel van de beschermde Nederlandse natuur er slecht voor staat.

De Natuurherstelwet heeft als doel om de aangetaste natuur in de EU te laten herstellen. De Europese Commissie wil dat er in 2030 bij 30 procent van de natuurgebieden in slechte staat herstelmaatregelen worden genomen. In 2050 moet er voor 90 procent een herstelplan zijn.

Ook bevat de wet voorstellen om de biodiversiteit op landbouwgrond te vergroten en weidevogels terug te laten keren. Andere doelen zijn het verbeteren van de waterkwaliteit en het creëren en in stand houden van groen in steden. De wet moet de basis vormen voor een eigen herstelplan per lidstaat.

Nog zijn de onderhandelingen over de wet niet helemaal afgesloten. Uit de stemming vandaag komt een aangepast voorstel. Daarover gaat het Europees Parlement met de 27 EU-lidstaten in gesprek om tot een eindvoorstel voor de natuurherstelwet te komen.