In de Eerste Kamer willen BBB, VVD, PVV, JA21 en 50Plus eerst meer informatie over de leveringszekerheid, voordat ze voor het wetsvoorstel kunnen stemmen waarbij de gaskraan in Groningen echt helemaal dicht gaat

Daarom heeft de Eerste Kamer besloten tot uitstel van de behandeling van het voorstel om de kraan definitief te sluiten. De planning was om het volgende week dinsdag te behandelen.

VVD-Eerste Kamerlid Van den Berg zei dat nog niet alle vragen over leveringszekerheid zijn beantwoord en hij wil eerst de behandeling in de Tweede Kamer afwachten van een wet over de ‘gasmarkt’: “Laten we niet slechts naar één belang kijken”, vulde hij aan. “In een snel veranderende geopolitieke wereld moeten we ook oog hebben voor leveringszekerheid. In heel Nederland is een grote vraag naar energie.”

Boosheid bij andere partijen

Andere partijen zijn bang dat de formatiepartijen dit uitstel gebruiken zodat ze de gaskraan in de toekomst weer kunnen gebruiken. De formerende partijen verwerpen dat. Volgens de VVD is het niet de bedoeling om alsnog door te gaan met boren.

GroenLinks-PvdA-woordvoerder Crone sprak van een procedureel gelegenheidsargument en senator Visseren van de Partij voor de Dieren had het over een nieuw dieptepunt in het vertrouwen van de overheid.

Tweede Kamer met grote meerderheid voor

De Tweede Kamer ging vorige maand met een overgrote meerderheid akkoord met het plan van demissionair staatssecretaris Vijlbrief om de gaswinningslocaties met beton vol te storten, waardoor de gaskraan dan definitief dicht kan. Volgens de Tweede Kamer moet dat zo snel mogelijk gebeuren (de oorspronkelijke planning was 1 oktober).

Vijlbrief reageert nu verbaasd op het uitstel van de behandeling in de Eerste Kamer.