Demissionair onderwijsminister Dijkgraaf roept havo- en vwo-leerlingen op om ook eens te kijken naar mbo-opleidingen. Dat schrijft hij in een brief die vandaag bij 200.000 eindexamenleerlingen op de mat valt.

“Vraag jezelf af waar je plezier en voldoening uit haalt en waar jouw toekomst ligt”, schrijft Dijkgraaf. “Het vergroot de kans dat je je opleiding succesvol afrondt. En staar je daarbij niet blind op de zogenaamde ‘hoogte’ van de opleiding.”

De brief komt juist nu omdat mbo-scholen, hogescholen en universiteiten weer starten met de open dagen en studiekeuzeactiviteiten.

Hard nodig

Dijkgraaf wijst erop dat zonder vakmensen ons land stilvalt. “Goede vakmensen zijn hard nodig voor de uitdagingen waar de samenleving voor staat. Denk aan de energietransitie, de woningbouw en de zorg: mensen die de warmtepompen installeren, huizen bouwen en ouderen verzorgen.”

In zijn tijd als onderwijsminister heeft Dijkgraaf vaak opgeroepen om af te stappen van het beeld van ‘hogere’ en ‘lagere’ opleidingen. Hij vindt dat aanzien te veel wordt gekoppeld aan opleidingsniveau.

Dijkgraaf heeft na zijn studie natuurkunde en wiskunde aan de Universiteit Utrecht zelf ook gezocht naar een creatieve uitdaging waar hij plezier uit haalde. Hij volgde enkele jaren een schildersopleiding aan de Gerrit Rietveld Academie. Na afronding daarvan ging hij door met wis- en natuurkunde en promoveerde in Utrecht.

In de brief neemt Dijkgraaf een vaderlijke rol aan naar de eindexamenleerlingen. Hij benoemt direct dat er een bijzonder jaar voor de deur staat waarin belangrijke keuzes gemaakt worden.

“Kies je eigen weg en bestemming”, schrijft hij. “Want er zijn zo veel dingen die je kunt doen, maar slechts een paar die alleen jij kunt doen. Ons land heeft jouw talenten hard nodig.”