Denk-leider en -fractievoorzitter in de Tweede Kamer Farid Azarkan verlaat de politiek. “Het is mooi geweest”, zei hij tegen BNR. “Na 6,5 jaar in de politiek en vijftien jaar meedoen aan het maatschappelijk debat, vind ik het tijd voor een andere keuze.”

Azarkan was sinds 3,5 jaar partijleider. Daarvoor kwam Denk geregeld negatief in het nieuws, onder Azarkan kwam de partij in rustiger vaarwater. De partij behield bij de verkiezingen in 2021 de drie Kamerzetels en zit in Rotterdam en Schiedam in het stadbestuur. “Ik denk dat we een heel goede uitgangspositie hebben, zeker als je het vergelijkt met 2016, toen ik mij aansloot.”

De Denk-leider had eerder al aangekondigd dat hij geen lijsttrekker meer wilde zijn en misschien helemaal niet meer op de kieslijst wilde. Dat laatste staat nu vast. “Ik heb gewoon even rustig teruggekeken in recestijd en toen de optelsom gemaakt dat ik het heel intensief vond, dat we mooie dingen hebben bereikt, dat we bij vlagen ook opkwamen voor mensen die dat zelf niet kunnen. Maar uiteindelijk kan ik niet het commitment geven voor de komende vier jaar en is het ook goed dat een nieuwe generatie Denkers dat van mij overneemt.”

Azarkan vindt zichzelf meer een bestuurder dan een politicus. Hij weet nog niet wat hij nu gaat doen. Hij is na Rutte (VVD), Kaag (D66), Hoekstra (CDA) en Den Haan (Fractie Den Haan) de vijfde partijleider die de politiek verlaat.