In eerste instantie waren de Nederlandse drones strikt bedoeld om inlichtingen te vergaren, maar ze worden nu toch uitgerust met wapens. Staatssecretaris Christophe van der Maat schrijft aan de Tweede Kamer dat Defensie munitie aanschaft waarmee de onbemande vliegtuigen kunnen worden uitgerust.

Volgens Van der Maat wordt met de aanschaf van bommen en raketten “de snelheid en flexibiliteit van handelen van de krijgsmacht vergroot”. Het bewapenen van de drones “draagt bij aan de veiligheid van eigen troepen in een veranderend dreigingsbeeld”, aldus de staatssecretaris.

De Tweede Kamer en de commandant der strijdkrachten pleitten vorig jaar al voor het bewapenen van drones. Voor een aantal partijen was hierbij de Russische invasie van Oekraïne doorslaggevend.

Nederland heeft op dit moment vier MQ-9 Reaper-drones en in 2026 komen daar vier nieuwe bij. De oude toestellen moeten nog geschikt gemaakt worden voor bewapening.

In zijn brief wijst de staatssecretaris erop dat het bewapenen niet betekent dat drones autonoom beslissingen nemen over al dan niet aanvallen. “In alle gevallen beslist gekwalificeerd personeel om tot inzet van wapens (het daadwerkelijk afvuren) over te gaan.”

Overigens moet de Nederlandse krijgsmacht nog wel even wachten met het inzetten van de bewapende onbemande vliegtuigen; de eerste munitie komt in 2025 en drie jaar later kunnen de drones als aanvalswapen worden gebruikt. De kosten van het bewapenen van de Reapers worden geschat tussen de 100 en 250 miljoen euro.