D66-leider Jetten stapt uit de gesprekken over de onderwijsbegroting. De coalitiepartijen overleggen al anderhalve week met oppositiepartijen over verminderen van de bezuinigingen.
Bij de oppositie trokken D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 samen op, maar D66 haakt nu af. Volgens Jetten hebben de gesprekken goede dingen opgeleverd, zoals het schrappen van de ‘langstudeerboete’. Maar op andere vlakken ziet hij niet genoeg ruimte.
Hij zei dat hij ook betere lerarensalarissen wilde en extra geld voor het mbo en voor jonge wetenschappers en onderzoek. CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 gaan nog wel door met de besprekingen. Volgens Jetten hebben die andere accenten, en hechten de christelijke partijen bijvoorbeeld meer aan de maatschappelijke diensttijd.
Genoeg zetels in Eerste Kamer
De D66-voorman voegde eraan toe dat de onderwijsbegroting in elk geval minder slecht wordt dan die was, maar dat zijn partij niet zal meedoen aan een akkoord. “Als het er zo bij ligt als het er nu bij ligt, zal D66 in Tweede en Eerste Kamer tegen de onderwijsbegroting stemmen.”
Volgens Jetten was ook nog steeds onduidelijk hoe de coalitie het afzwakken van de bezuinigingen wilde betalen. Hij benadrukte overigens dat ook niet zeker is of de andere oppositiepartijen wel overeenstemming bereiken met de coalitie.
CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 hebben vanochtend wel wat langer met de coalitiepartijen gepraat dan D66 deed, maar ze trokken zich daarna terug voor beraad in eigen kring. CU-leider Bikker zei dat er voor haar partij nog genoeg reden is om aan tafel te blijven zitten. “Maar we zijn er nog niet uit.”
Doel van de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB is een meerderheid van de begroting veilig te stellen in de Eerste Kamer. Daar heeft het kabinet geen meerderheid. Als de coalitie een deal sluit met oppositiepartijen moet dat genoeg zetels opleveren in de senaat.