Vanavond om 21.00 uur komt een groot deel van het kabinet bij elkaar op het ministerie van premier Mark Rutte voor extra overleg over migratiemaatregelen. En dat is in een crisisachtige sfeer. Ook de vicepremiers Wopke Hoekstra (CDA), Sigrid Kaag (D66) en Carola Schouten (CU) zijn erbij.

De coalitiepartijen zitten wekelijks verschillende keren bij elkaar om over maatregelen te praten die de asielinstroom moet inperken. Dat duurt nu al maanden, maar de partijen komen er niet uit.

Vlak voor het zomerreces wordt de spanning flink opgevoerd. Vooral door de VVD, die gisteren met vrijdag als deadline kwam. Binnen de VVD wordt zelfs een snelle val van het kabinet niet uitgesloten.

De coalitiepartijen hebben het migratiedossier opgedeeld in vier hoofdstukken: arbeid, studie, liefde en asiel. De gesprekken over de eerste drie dossiers lopen volgens ingewijden redelijk soepel.

Maar niet over het dossier ‘asiel’ en de te verwachten instroom van asielzoekers. VVD-leider Rutte heeft aan zijn achterban beloofd daar iets aan te doen omdat zijn partij de aantallen asielzoekers die naar Nederland komen en hier al zijn, te groot vindt.

Ook het CDA vindt dat er extra maatregelen nodig zijn, bijvoorbeeld een twee-status-stelsel zoals in België en Duitsland. Die landen maken onderscheid tussen vluchtelingen die permanent of tijdelijk een verblijfsvergunning krijgen. Die laatste groep kan minder snel een beroep doen op gezinshereniging.

De ChristenUnie vindt nieuwe maatregelen niet nodig, zolang al afgesproken maatregelen nog niet worden uitgevoerd of nageleefd. Zoals de spreidingswet, die nog moet worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer. En de partij vindt net als D66 dat asielzoekers sneller het recht om te werken moeten krijgen.