Het voornemen van PVV, VVD, NSC en BBB om de spreidingswet in te trekken, leidt direct tot verlies van opvangplekken voor asielzoekers. Dat schrijft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), de organisatie die verantwoordelijk is voor de opvang van asielzoekers. Nu de toekomst van de wet onzeker is, zien steeds meer gemeenten af van plannen om opvangplekken te realiseren.

Afgelopen februari trad de spreidingswet in werking, die regelt dat opvangplekken eerlijker over alle gemeenten worden verdeeld. Dat gebeurt op basis van het aantal inwoners en hoe welvarend een gemeente is. Als de gemeenten niet voldoende opvangplekken regelen, kunnen zij in het uiterste geval worden gedwongen op opvang te organiseren.

Opvanglocaties overvol

De wet moet leiden tot fors meer opvangplekken voor asielzoekers. Die zijn hard nodig, want de opvanglocaties van het COA zitten nu vol met asielzoekers die wachten op de beslissing of zij in Nederland mogen blijven, of met verblijfspapieren in afwachting zijn van eigen woonruimte. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), die de asielaanvragen beoordeelt, kan het tempo van de aanvragen niet bijbenen en loopt al langer tegen zijn grenzen aan.

Vorige week maakten PVV, VVD, NSC en BBB in hun coalitieakkoord echter bekend dat zij die spreidingswet van tafel willen. Dat voornemen zorgt er meteen voor dat enkele gemeenten ervoor kiezen om hun opvangplekken niet te realiseren, of om het besluit over nieuwe opvangplekken uit te stellen tot er duidelijkheid is over de toekomst van de spreidingswet.

‘Kan leiden tot inhumane situatie’

Hierdoor staan 2000 en 2500 opvangplekken op de tocht en kunnen honderden mensen op korte termijn geen opvang krijgen, waarschuwt het COA. “Dit kan leiden tot een inhumane situatie en onverantwoorde druk op medewerkers”, staat in het persbericht.

Volgens het COA loopt dat tekort de komende tijd alleen maar verder op. Het coalitieakkoord biedt “geen directe oplossingen” voor het tekort aan opvangplekken, stelt het bestuursorgaan.

Toen duidelijk werd dat de nieuwe coalitie de spreidingswet wil intrekken, leidde dat tot emotie bij VVD-staatssecretaris Van der Burg, die de wet door het parlement wist te loodsen: