Het CDA gaat met Henri Bontenbal de verkiezingen in. De CDA-Verenigingsraad heeft unaniem ingestemd met zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap van het de CDA bij de komende Kamerverkiezingen, zo laat de partij weten. Zijn naam ging al enige tijd rond, evenals die van zijn fractiegenoot Derk Boswijk. Haagse bronnen bevestigden vrijdag dat de keus op Bontenbal was gevallen.

De 40-jarige Bontenbal zit sinds 2021 in de Tweede Kamer. De natuurkundige maakt zich hard voor kernenergie en is gespecialiseerd in energiebeleid en duurzaamheid. Eerder werkte hij onder meer bij een netbeheerder en bij het wetenschappelijk instituut van zijn partij.

Nieuw elan

Bontenbal volgt Wopke Hoekstra op, die kort na de val van het kabinet aankondigde dat hij niet nog eens lijsttrekker wil worden.

Bontenbal mag het CDA gaan leiden in roerige tijden. De partij leed verschillende verkiezingsnederlagen op rij en staat er ook in de peilingen slecht voor.

Of het CDA nu in een nieuw kabinet komt of niet, voor Bontenbal wordt het sowieso een leiderschap vanuit de Kamer. De partij wil (na coronaminister de Jonge en buitenlandminister Hoekstra) een leider die vanuit het parlement werkt. Op die manier moet de CDA-leider zichtbaarder blijven.

Vorige week stapte partijvoorzitter Hans Huibers op na kritiek binnen de partij op zijn functioneren. Dat ging onder meer over het volgens sommigen te trage aanwijzen van een nieuwe lijsttrekker. Even daarvoor brak partijprominent Mona Keijzer, die ook ooit een gooi deed naar het lijsttrekkerschap, mede uit onvrede over de gang van zaken met het CDA.

Zeer onwaarschijnlijk

Officieel kunnen tegenkandidaten zich nog tien dagen melden, maar de kans is niet groot dat die nog serieus kans maken. Ze moeten dan de steun krijgen van 1 procent van de leden van het CDA of van tien lokale afdelingen. Dat is zeer onwaarschijnlijk gezien de brede steun in de verenigingsraad, waarin alle provinciale en lokale afdelingen zijn vertegenwoordigd.

Het partijcongres moet het leiderschap van Bontenbal ook nog goedkeuren, maar dat lijkt eveneens een formaliteit.