Pieter Omtzigt keert niet terug naar zijn oude partij, het CDA. Dat schrijft hij naar aanleiding van een bericht van het AD. Die krant meldt dat het CDA deze week een verzoeningsbrief naar het Kamerlid heeft gestuurd met het verzoek om een gesprek over een eventuele terugkeer. Maar Omtzigt gaat daar dus niet op in.

“Het boek bij het CDA is dicht, zoals vaker gezegd, en blijft dicht”, schrijft Omtzigt op Twitter. “Maar natuurlijk blijf ik graag met alle partijen samenwerken om mijn ideeën en idealen voor Nederland te verwezenlijken.”

Een woordvoerder van het partijbestuur van het CDA zegt niets toe te voegen te hebben aan wat er eerder is gezegd over de kwestie. “De deur staat voor Pieter altijd open.” De partij wil graag een streep onder het verleden zetten en kijken of samenwerking mogelijk is, omdat CDA en Omtzigt grotendeels hetzelfde gedachtengoed hebben.

Functie elders

Binnenkort wil Omtzigt bekendmaken hoe hij zijn politieke toekomst voor zich ziet. Aansluiten bij een bestaande partij ligt daarbij niet voor de hand. Mogelijk begint hij een eigen partij. Het kan ook dat hij de Haagse politiek vaarwel zegt.

Omtzigt was tot juni 2021 Kamerlid namens het CDA. Hij stapte op vanwege manier waarop hij door zijn partij was behandeld, met name in de ‘functie elders-kwestie’, waarbij in de formatie bleek dat het CDA hem eigenlijk uit de Kamer wilde hebben. Sinds die tijd is hij onafhankelijk Kamerlid.