Caroline van der Plas wordt zoals verwacht opnieuw de lijstrekker van de BoerBurgerBeweging (BBB). Dat laat het partijbestuur weten. Van der Plas is een van de oprichters van de partij.

In 2021 kwam BBB onder haar aanvoering met één zetel de Tweede Kamer in. Naar verwachting worden dat er na de verkiezingen veel meer; in de laatste Peilingwijzer (een gewogen gemiddelde van verschillende peilingen) staat BBB op ruim twintig zetels.

Van der Plas noemt het “top” dat ze weer lijsttrekker wordt. “Het Kamerwerk is het allermooiste werk dat ik ooit gedaan heb.”

Premierskandidaat?

Wie de premierskandidaat is voor BBB, laat de partij nog in het midden. Van der Plas zei daar eerder over dat het niks voor haar zou zijn. Nu zegt ze: “Wat de toekomst verder brengt, dat besluit ik op een later tijdstip.”

De partij neemt nog zo’n anderhalve maand de tijd om de rest van de kieslijst samen te stellen. Begin september wordt de conceptlijst aan de leden voorgelegd, die er dan een paar weken later over kunnen stemmen.

BBB laat weten ruim 500 aanmeldingen gekregen te hebben van mensen die Kamerlid willen worden. De aanmeldtermijn is inmiddels gesloten.

Bij de laatste verkiezingen, voor de Provinciale Staten, werd BBB in alle provincies de grootste. De partij bestuurt de komende jaren in tien provincies mee.