In de Tweede Kamer is brede steun voor de opstelling van het demissionaire kabinet in de oorlog tussen Israël en Hamas. De meeste partijen spraken uit dat Israël het recht heeft op zelfverdediging na de extreem gewelddadige aanval van de Palestijnse terreurorganisatie.

“Het gaat waarschijnlijk om de grootste moordpartij op Joodse mensen na de Tweede Wereldoorlog”, zei demissionair premier Mark Rutte. Hij vindt het ongepast om het nu over het bredere verhaal van de Palestijnse gebieden te hebben, zei hij tegen enkele Kamerleden die over vredesonderhandelingen begonnen.

“Als Nederland zou worden aangevallen door een terroristische organisatie, dan zouden we het toch niet van andere landen accepteren als zij zeggen: ‘probeer het eerst met ze uit te praten?'”

Humanitair oorlogsrecht

Rutte kreeg ook vragen over de aankondiging van Israël dat de Gazastrook wordt afgesloten van water, elektriciteit en voedsel. De Kamer wil dat Nederland Israël houdt aan het humanitair oorlogsrecht. Dat bepaalt dat onschuldige burgers zo veel mogelijk beschermd moeten worden.

In zijn gesprek met de Israëlische premier Netanyahu werd duidelijk dat Israël zich daarvan bewust is, zei Rutte. “Men realiseert zich in Israël dat er een groot onderscheid is tussen de gewone Palestijnen en de terroristen van Hamas.” Rutte wil eerst afwachten of en op welke manier Israël het dreigement gaat uitvoeren.

Het kabinet is tegen het stopzetten van de humanitaire hulp aan de Palestijnse gebieden, zoals sommige EU-landen overwegen. De Europese Commissie heeft alle betalingen aan de Palestijnen onmiddellijk opgeschort. Alle projecten worden opnieuw bekeken.

Ook is er bezorgdheid in de Kamer voor de veiligheid van Joodse Nederlanders, die het nu eng vinden om met een keppeltje over straat te gaan of boodschappen te doen bij Joodse winkels. Rutte zegde toe dat er extra beveiliging is waar en wanneer dat nodig is. Hij spreekt vanmiddag op het Catshuis met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap.

De pro-Hamas-demonstraties in Nederland roepen bij verschillende Kamerleden woede op.

“Ze riepen dit weekend door een microfoon dat Palestijnen worden bevrijd van de rivier tot de zee. Dat betekent dat Israël weggevaagd moet worden”, zei Geert Wilders van de PVV. Mirjam Bikker van de ChristenUnie wil dat dezelfde regels gelden als toen bij de pro-IS-demonstraties. “Ingrijpen als Hamas wordt verheerlijkt of gesteund.”

Rutte zegt dat dat een taak is van het OM en de burgemeesters. “Uitingen van mensen die geweld verheerlijken en niet staan voor het bestaan van Israël veroordeel ik uiteraard.”