BBB, de grootste partij in de Eerste Kamer, wil dat Jan Anthonie Bruijn voorzitter blijft van de senaat. BBB zal zelf geen kandidaat voordragen. Tot het eind van de ochtend konden kandidaten zich opgeven en de senaat kiest de nieuwe voorzitter volgende week. In elk geval heeft ook PvdA’er Mei Li Vos zich gemeld.

Bruijn, hoogleraar immunopathologie in Leiden, zit ruim tien jaar in de Eerste Kamer. Sinds 2019 is hij voorzitter van de senaat. Vorige week kwam naar buiten dat hij door zijn ambtenaren wordt beschuldigd van een vervelende bejegening. De griffier heeft hem hierop aangesproken.

Bruijn zegt te betreuren wat er is gebeurd. Hij vindt achteraf dat hij te veel aan micromanagement heeft gedaan, en hij heeft beterschap beloofd.

BBB, dat pas sinds vorige week in de senaat zit, wil zich nu vooral richten op het inwerken van de fractie, en op de kerntaken wetgeving en controle van de regering. Over Bruijn zegt BBB dat de partij zich realiseert dat er vragen zijn gerezen over zijn kandidaatstelling, maar BBB vertrouwt erop dat de inmiddels gemaakte afspraken worden nagekomen.

Mei Li Vos

Mei Li Vos zit sinds 2019 in de Eerste Kamer. Ze was de afgelopen perioden fractievoorzitter van de PvdA. Sinds vorige week is er een gezamenlijke fractie van GroenLinks en PvdA. Vos zat eerder in de Tweede Kamer. Ook was ze onder meer voorzitter van het Alternatief voor Vakbond, dat zich richtte op flexwerkers en deeltijd-werknemers.

In de brief waarmee ze zich kandidaat stelt, benadrukt Vos dat het goed en grondig voeren van het debat in de Eerste Kamer een essentieel onderdeel is van de democratie, “Daaraan bijdragen als voorzitter vind ik een geweldige taak.” Ze wijst erop dat ze in verschillende functies ervaring heeft opgedaan als voorzitter.