Europarlementariër Bas Eickhout is voorgedragen om bij de verkiezingen in juni voor het Europees Parlement de gezamenlijke lijst van GroenLinks-PvdA aan te voeren.

Eickhout zit sinds 2009 in het Europarlement voor GroenLinks en hield zich daar bezig met financiën, sociaal beleid, milieu en klimaat. Op dit moment is hij de klimaatonderhandelaar namens het hele Europees Parlement.

Eickhout noemt het een “grote eer” dat beide partijbesturen hem hebben voorgedragen. “GroenLinks en PvdA zijn de afgelopen jaren steeds nauwer gaan samenwerken. We hebben een rood-groene stempel kunnen drukken op de verschillende Europese wetten. Nu extreemrechts op de deur klopt, is het belangrijk deze samenwerking verder te intensiveren.”

Gezamenlijke lijst

Als de achterban van GroenLinks-PvdA instemt met de voordracht, wordt Eickhout lijsttrekker van de eerste gezamenlijke lijst in Europa. Tot nu toe hebben de partijen alleen bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen meegedaan met één lijst.

Dat de partijen ook in Europa veel overeenkomsten hebben, werd duidelijk tijdens de vorige Europese Parlementsverkiezingen in 2019. Op alle zestig stellingen van de stemwijzer hadden ze dezelfde antwoorden.

Politieke groepen

Het Europees Parlement is verdeeld in verschillende politieke families. GroenLinks valt onder de Groenen en PvdA onder de sociaaldemocraten.

Omdat op de gezamenlijke lijst kandidaten van beide partijen staan, worden die uiteindelijk na de verkiezingen weer verdeeld over de verschillende politieke fracties. Leden van GroenLinks en PvdA kunnen tot eind deze maand stemmen over de kandidatuur van Eickhout. De Europese verkiezingen zijn begin juni.