Het is opnieuw extreem druk rond Utrecht op de snelwegen naar het zuiden. De ANWB spreekt van een verkeersinfarct. De A2 is net als vorig weekend afgesloten voor werkzaamheden van knooppunt Oudenrijn tot knooppunt Everdingen en omrijders komen op andere wegen vervolgens in de file terecht.
Vorige week leidde dit ook al tot veel vertragingen. Zo werd het toen een chaos in Nieuwegein, doordat mensen door hun navigatie door die plaats werden gestuurd, wat ertoe leidde dat het verkeer in de gemeente urenlang vaststond.
Een woordvoerder van de gemeente zegt dat het in Nieuwegein nu wat minder druk is. “We draaien hier en daar aan knoppen zodat het iets beter wordt. Stoplichten staan bijvoorbeeld iets anders ingesteld zodat ze op een goede manier doseren. Daarnaast is besloten om een brug een keer in het halfuur in plaats van een keer in het kwartier te openen.”
Minister Madlener van Infrastructuur benadrukte vanmiddag dat er voortdurend overleg is over de situatie, ook met de lokale overheden, en dat er al veel maatregelen zijn genomen: “We willen er echt voor zorgen dat het niet meer zo uit de hand loopt dat mensen daar urenlang vaststaan.”
Hij voegde eraan toe dat de toestand na elk weekend wordt geëvalueerd. Madlener zei verder dat de afsluiting van de A2 nog een paar weekends duurt, dat de klus eind september klaar moet zijn en dat de werkzaamheden op schema liggen. Hij benadrukte dat het om de renovatie van de drukste weg van Nederland gaat. De minister zei ook dat er bewust voor gekozen is om de operatie “kort maar krachtig” te laten zijn, maar dat de overlast niet moet leiden tot onacceptabele situaties.
Dan maar met de pont
Veerdienst Schoonhoven-Gelkenes merkt ook dat er gewerkt wordt aan de A2. “Vorige week was het ook bij ons chaos en liepen de wachttijden flink op”, zegt een woordvoerder van de veerdienst.
“We hebben daarom de veerpont die normaal gesproken alleen in de spits vaart, twee uur eerder laten beginnen met varen. Dat was nog niet makkelijk vanwege de vakantieperiode. Door de extra inzet lijkt de drukte vooralsnog te behappen,” zegt hij.
Rijkswaterstaat zegt de situatie continu samen met de gemeente Nieuwegein in de gaten te houden. “We hebben daarnaast voorzorgsmaatregelen genomen. Zo proberen we de instroom te beperken en hebben we wegen afgezet”, zegt ze. Voor bewoners uit Nieuwegein duurt het langer om thuis te komen, “maar het kan wel”, zegt de woordvoerder.
Het advies van Rijkswaterstaat blijft om de wegen rond Nieuwegein te mijden en alternatief vervoer zoals de trein te gebruiken.
Maar dat advies komt voor deze mensen te laat: