“Er is een tijd van komen, er is een tijd van gaan. En voor ons zit het het erop.” Met die woorden besloot vertrekkend nestor Kees van der Staaij vanmiddag zijn Tweede Kamerlidmaatschap. De Kamer was vandaag voor het laatst in de oude samenstelling bijeen en behalve de SGP-leider vertrokken er nog 79 Kamerleden.

Kamervoorzitter Vera Bergkamp, zelf ook voor het laatst aanwezig, had voor haar mede-vertrekkers lovende woorden over. Sylvana Simons, die na twee jaar uit de Kamer vertrekt, werd geroemd om haar passie.

“Je was klaar voor de strijd en dat hebben we geweten”, zei Bergkamp, die Simons’ inzet voor het slavernij-excuses memoreerde. “Je hebt geschiedenis geschreven.” Een lang applaus van de Kamer viel Simons ten deel.

Tijdsspanne die ontzag wekt

Naast de gewezen Bij1-leider vertrekken er nog diverse andere oud-fractievoorzitters uit de Tweede Kamer, onder meer twee van Denk. Farid Azarkan kreeg complimenten voor zijn inzet voor de toeslagenouders en zijn “stevige klare taal”. Tunuhan Kuzu werd als “uitgesproken en direct” gekwalificeerd.

CDA’er Pieter Heerma werd door Bergkamp “hoffelijk, open en betrouwbaar” genoemd, Attje Kuiken (PvdA) “bovenal een prettig mens”, maar het langst stond Bergkamp stil bij het langstzittende Kamerlid. “25 jaar is een tijdsspanne die op zichzelf al ontzag wekt”, zei ze tegen Van der Staaij, die volgens haar een “onuitwisbare indruk” heeft gemaakt “als parlementariër die opkomt voor het algemeen belang”.

Nacht en ontij

Daarna ging het woord naar de oud-SGP-leider zelf, die als langstzittende Kamerlid wordt opgevolgd door PVV-leider Geert Wilders. Van der Staaij bedankte vertrekkend Kamervoorzitter Bergkamp voor haar “inzet in een turbulente tijd”. “Ik was ervan onder de indruk hoe u bij nacht en ontij bezig was om te kijken hoe het allemaal nog beter kon.”

Van der Staaij had ook nog een tip voor de nieuwe Kamerleden: luister naar elkaar en naar mensen in het land. “Kopjes koffie drinken met elkaar hoort ook bij democratie.” En hij riep hen op “om de ambachtelijke kant van het Kamerlidmaatschap uit de verf te laten komen”. Van der Staaij kreeg een staande ovatie van zijn collega’s.

Veel mooie woorden over en weer dus, maar niet iedereen was tevreden met de kwalificaties die hij kreeg. Zo kreeg vertrekkend PVV-Kamerlid Harm Beertema te horen van Bergkamp dat hij vroeger communist was geweest, maar daar klopte niks van, liet hij blijken in woord en gebaar. Even later rectificeerde Bergkamp: ze weet de vergissing aan foutieve informatie op Wikipedia.

Achttien Kamerleden, onder wie Kuiken en Beertema, kregen een onderscheiding in de orde van Oranje-Nassau opgespeld door de voorzitter. Die later zelf door vicepremier Karien van Gennip ook een koninklijke onderscheiding kreeg uitgereikt.

Morgen wordt de nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd, met daarin dus tachtig nieuwe leden. Er wordt dan ook een tijdelijke voorzitter aangesteld. De echte opvolger van Bergkamp wordt waarschijnlijk een week later gekozen door de nieuwe Kamer.