Een landbouwakkoord moet het begin worden van een nieuwe samenwerking tussen de overheid en de agrarische sector. Dat zei minister Piet Adema aan het begin van een dag waarop weer op allerlei manieren wordt gepraat over het akkoord.

Hij wil dat er deze week duidelijkheid komt. Volgens hem wordt het spannend: “Het gaat om belangrijke zaken voor de natuur, de overheid, de ecologie, de boeren en de agrarische sector.” Een van de belangrijkste discussiepunten is de hoeveelheid vee die boeren per hectare mogen houden. Boerenorganisatie LTO wil het liefst af van zo’n norm.

De minister benadrukte dat het akkoord ook gaat over over het elkaar blijven informeren door overheid en agrarische sector en het gesprek aangaan. “Dat verliezen ze ook, als er geen akkoord komt.”

Cruciale stappen

Er was vanochtend overleg tussen de meest betrokken ministers en Adema praatte aan het begin van de middag de regeringspartijen bij. Daarna ging hij weer praten met de onderhandelende organisaties en waarschijnlijk is er dan vanavond nog een aparte ontmoeting met LTO.

Die organisatie stapte vorige week woensdag uit het overleg met de minister, maar ‘s avonds kwam er alsnog een gesprek met een zware kabinetsdelegatie. Na afloop van dat gesprek zei LTO-voorman Sjaak van der Tak dat er “cruciale stappen zijn gezet”.