Volgend jaar zullen er door het blauwtongvirus veel minder schapen in Nederland zijn, verwacht demissionair minister Piet Adema van Landbouw. Hij vreest een drama voor de sector.

“De omvang van het aantal schapen zal volgend jaar enorm, dramatisch gekelderd zijn”, zei hij na overleg met Europese collegaministers in Luxemburg.

Inmiddels zijn er bij 2500 schapenhouders in Nederland gevallen gemeld. “Er gaan dagelijks duizenden schapen dood in Nederland”, zei Adema. “Door het virus kan er nu ook niet worden gedekt. Dat betekent dat je volgend jaar niet alleen het effect ziet van de schapen die nu doodgaan, maar ook van de lammetjes die er niet bij komen.”

Vaccin

Na het overleg deed hij met zijn collega’s uit Duitsland en België nogmaals een oproep aan de farmaceutische industrie om een vaccin te ontwikkelen.

“We hopen dat het in de winter wat minder wordt met de ziekte, maar in het voorjaar zal er ongetwijfeld een opleving zijn. Het zou mooi zijn als we voor die tijd een vaccin hebben. Hoe eerder hoe beter.”

Adema verwacht in de winter een daling van het aantal besmettingen omdat de verspreiders van het virus dan minder actief zijn. Deze kleine vliegjes, knutten, gedijen niet in de kou.

Blauwtong is een ziekte die alleen voorkomt bij herkauwers, zoals schapen, runderen en geiten. Vooral bij schapen is de ziekte dodelijk. Ze krijgen hoge koorts, hun tong kan blauw kleuren, ze kwijlen en lopen kreupel. Mensen kunnen niet besmet raken.