Actievoerders van Extinction Rebellion (XR) hebben zich opnieuw verzameld op de A12 in Den Haag voor een klimaatprotest. De ANWB meldt dat de A12 er volledig is afgesloten. De gemeente benadrukt dat deze actie verboden is.

“Actievoerders worden door de politie gevorderd om weg te gaan en aan te sluiten bij de aangekondigde klimaatdemonstratie”, zegt de gemeente Den Haag op sociale media. Demonstreren tegen de subsidie op fossiele energie is wel toegestaan op de Laan van Reagan en Gorbatsjov. Er zijn naar schatting duizenden aanwezigen bij dat protest.

Met ingang van vandaag gaat de actiegroep elke dag de A12 in Den Haag blokkeren, zo heeft XR vooraf aangekondigd. Bij voorgaande acties op deze snelweg zijn honderden actievoerders afgevoerd door de politie.

Uit voorzorg waren boven de Utrechtsebaan, een deel van de A12, zwarte hekken geplaatst. Op deze manier proberen de autoriteiten te voorkomen dat de mensen van bovenaf contact kunnen maken met klimaatactivisten in de tunnelbak.

Jetten in gesprek met demonstranten

Ook aanwezig bij het de toegestane demonstratie op de Laan van Reagan en Gorbatsjov is minister Jetten voor Klimaat en Energie. Hij gaat daar in gesprek met demonstranten, zo laat hij weten op X. “Ik werk elke dag aan wat XR zich terecht afvraagt: het afbouwen van alle fossiele subsidies.” Over het blokkeren van snelwegen zegt hij “dat moet anders kunnen.”

Volgens een maandag gepubliceerd rapport is de overheidssteun aan bedrijven die fossiele energie gebruiken nog groter dan voorheen gedacht. Het gaat volgens milieuorganisaties jaarlijks om 37,5 miljard subsidie.

Eerder kondigde het kabinet aan alle fossiele subsidies te willen afbouwen, maar een plan om dat te doen is er nog niet.