Bij de Kiesraad zijn in totaal 70 partijnamen geregistreerd voor de Tweede Kamerverkiezingen. Gisteren zijn nog 16 nieuwe namen in het register opgenomen. Daarbij zijn onder meer de ‘Liberaal Democratische Partij’. ‘Wij doen niet meer mee aan politiek’, de ‘Partij vd Sport’ en de ‘Partij voor Ontwikkeling’. Vorige week werd ‘Nieuw Sociaal Contract’ al geregistreerd, de partij van Pieter Omtzigt.

Al langer bestaande partijen hoeven zich niet elke keer opnieuw te registreren. En registratie hoeft niet te betekenen dat een partij ook echt meedoet.

Partijen moeten op 9 oktober hun kandidatenlijsten inleveren bij de Kiesraad. Ook partijen die zich niet hebben laten registreren, kunnen nog meedoen aan de verkiezingen, maar dat kan dan niet meer met een partijnaam. Alleen deelname met een zogenoemde blanco lijst is dan nog mogelijk.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 waren 89 partijnamen geregistreerd. Er deden toen uiteindelijk 37 partijen mee. Dit jaar zijn de Kamerverkiezingen op 22 november.